Wat is buurtpreventie?

Buurtpreventie is een vorm van toezicht door bewoners in de eigen woonomgeving. Dit toezicht is ook opgestart door de bewoners zelf, want zij voelen zich medeverantwoordelijk voor de veiligheid en leefbaarheid in hun buurt. Elkaar kennen, elkaar weten te vinden en elkaar aanspreken, is hierbij erg belangrijk. Buurtpreventie  vindt  altijd  plaats in samenwerking met de gemeente, politie ( wijkagenten Geleen Zuid en de Kluis ) en andere partners.


Wat levert buurtpreventie op?
Door de inzet van buurtpreventieteams vergroot het veiligheidsgevoel, de saamhorigheid en de sociale betrokkenheid. Ook criminaliteit en overlast daalt. Uitgangspunt blijft een gezamenlijke aanpak van bewoners, politie, gemeente en andere partners.

Buurtpreventie werkt…
De resultaten van de inzet van buurtpreventieteams zijn zicht- en meetbaar. Dat blijkt uit de succesverhalen in andere gemeenten, zoals de gemeente Bergen op Zoom maar ook al vanuit onze eigen wijk (Geleen Zuid en de Kluis). Vaak zitten de successen al in kleine aanpassingen of veranderingen. Met buurtpreventie op straat neemt ook duidelijk criminaliteit af. Zo zijn er in andere gemeenten met buurtpreventieteams minder vernielingen, minder overlast van jongeren en minder inbraken vastgesteld. Buurtpreventieteams werken ook preventief. Ze geven aan bewoners voorlichting over brandpreventie of wijzen schoolgaande jeugd op het belang van verkeersveiligheid. Uit gesprekken met buurtbewoners blijkt ook dat zij sinds hun deelname aan buurtpreventie meer betrokken zijn bij hun buurt. Buurtpreventie bevordert ook de sociale contacten in de wijk.

BPT GeZuKl 102017

Meer informatie of lid worden?
Wilt u meer weten over buurtpreventie of lid worden van het buurtpreventie- team in uw wijk? Neem dan contact op met de coördinator van het team Geleen-Zuid en de Kluis (Ronald Otten) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op de website klik hier voor de flyer.